Ahsen ve ailesi için sıradan bir akşamdı...
Sobanın arkasında, küçücük tabureden yaptığı çalışma masasına yerleşmişti bile Ahsen... Dayısının geçen bayram gönderdiği kartpostaldan kendine minik bir not kağıdı hazırlamaya çalışıyordu. Bir yandan da öğretmenin verdiği ödevini tamamlamaya çalışıyordu. Sobanın sıcaklığı o kadar iyi geliyordu ki... Babaannesi mutfaktaki bezleri yıkamış sobanın tellerine asıyordu. Babası ise kestaneleri çizmekle meşguldü. Dışarıdan bir ses duyuldu:
- Boooooozaaaaa…
Kar yağarken en sevdikleri şey mahallenin bozacısının bozasını içmekti. Yıllardır mahallede kışları boza, yazları dondurmayı aynı seyyar satıcı sattığı için çocuklar Ali ağabeylerini çok severlerdi. Onu sesini nerede olsa tanırlardı.
Babası kestaneleri bıraktı. Üç katlı ahşap evlerinin cumbalı balkonundan aşağıya doğru seslendi “Ali Ağabey…”
Sepetteki parayı aşağıya uzatırken, bozacının tencereye doldurduğu bozayı özenle dökmeden yukarı doğru çekmeye çalışıyordu Ahsen’in babası. Annesi Ayten hanım geçen sefer boza sepete döküldüğü için çok kızmıştı... Neyse ki bu sefer kazasız belasız boza yukarıya çıkmıştı…
Herkes sobanın başında bozalarını yudumlarken, tarçın elden ele dolaşıyordu. Sonunda kestanelerin çizilme işi bitmiş; Kardeşi Ümit, kestaneleri sobanın üzerine yerleştirmeye başlamıştı. Eline aldığı maşayla bu sefer kestaneleri yakmadan pişirebilecek miydi acaba? Azimliydi Ümit, bu kez bu işi başaracaktı… Kimse bugün yanmış kestane yememeliydi. O sırada o gün okulda kırılan camın öyküsünü nasıl da heyecanlı heyecanlı anlatıyordu. Herkes mutlu herkes bir şeylerle meşgul...
Çünkü kalabalık olmak, grup olmak değildir.
Ahsen’in ailesinin bir amacı vardı. O yıllarda aile olmanın da bir amacı vardı. Herkes birbiriyle meşgul, insanlar birbirinin ihtiyacını görme derdindeydi. En küçüğünden en büyüğüne insanlar ailenin ortak ihtiyaçlarına yönelmişti. İşte bu yüzden aile olmak çok önemliydi.
Ailenin en küçüğü olmak da, en büyüğü olmakta sorumluluktu. Ümit de, babaannede bir şeylerle meşgul, aileye katkı sağlamayı amaçlıyordu. Her aile bireyi elinden geldiğince…
İnsan bir değil birleşendir.
Bu sebeple farklı insanlar bir araya gelip birleştiğinde, o farklılıklar o aileyi zenginleştirir. Mesele, aile bireylerini ve kendini tanımasında... Birbirinin ihtiyaçlarını görmesinde…
Aile bireylerinin farklılaştığı, bireyselleştiği böyle bir dünyada, neden insanların çoğu birleşen değil, bir olmaya çalışıyor?
Peki seksenlerde yaşayanların deneyimlediği bu örnek aileler şimdi nerede?
Neden insanlar aynı amaç doğrultusunda bir araya gelemez oldu?
İnsanların çoğu, aile olmanın amacını unuttu.
Aile olmak, evlenmek yada çoğalmak değildi…
Peki aile olmanın amacı ne idi?
***
Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur.
İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.
"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.
***
"Milyarlarca insan içinde,
'bir’ kişinin ne önemli olabilir ki?
Bunun cevabını, o 'bir' kişiye sorun!"
Yahya Hamurcu
Keşke o aileler bugün de var olabilseydi... Seksenlerde çocuk olmak özlemdir...
YanıtlaSilOkuyunca eski günlerimiz aklıma geldi. Sobanın etrafında ders çalışmamız,soba üstünde sürekli kaynayn çay kokusu... Biz büyüdükçe bunlar kalmadı. Eşyalar değişti ve galiba insanlarda değişti.
YanıtlaSilNe güzel anlatmışsınız aileyi... Uzun zamandır unuttuğumuz güzellikleri... Tebrik ediyorum...
YanıtlaSilEmeğinize sağlık :) unutulmaya yüz tutmuş aile kavramı. Nasılda hatırlattı . İçimizi ısıtan bir yazı olmuş. Aynı yönde aynı yere doğru yürüyebilmekte gizli aile olabilmek.
YanıtlaSilAile olmak evlenmek değildi ...
YanıtlaSilKaleminize sağlık güzel bir detay olmuş
Canım ailemle birlikte yaptığımız sahurları çok özlediğim bu günlerde, ne güzel de bir yazı oldu… 🤍
YanıtlaSilOrtak amaç ve hedeflerimizin olması bizi güçlü kılıyordu… Herkes farklı yöne gittiğinde aile değil, birbirine tahammül eden insanlar oluyor.
Okurken insanın içini ısınıyor :) Çünkü artık internet diye ortak bir problem var. Bize aile olmayı unutturup bireyselliğe yönlendiren, tüketime iten, ve gerçeklikle sahtenin algısını değiştiren.
YanıtlaSilEllerinize sağlık 🌹
YanıtlaSilNostalji yaptık biz de sayenizde. Güzel günlerdi. Şimdiki gençler okuyunca bir anlam ifade eder mi bilmem...
YanıtlaSilEmeğinize sağlık
YanıtlaSilAile olabilmenin önemini yeniden hatırlamalı ve gelecek nesle aktarmalıyız. Çünkü toplumun en küçük yapı taşı aile. Aile kavramı ortadan kalkarsa çok büyük problemler çıkar…
YanıtlaSilÇok güzel olmuş emeğine sağlık
YanıtlaSilEski aile değerlerimiz tozlu raflarda kaldı. Keşke insan farkında olabilse elindekilerinin. Aile olabilmenin aynı yönde olabilmek olduğunu.
YanıtlaSilHatırlatıcı çok iyi bir makale olmuş Şuan evimize gitmiş olsak yemek yerken bile telefonla uğraşan anne babasına sosyal medyadan duyduğu kelimelerle seslenen hocasına ve babasına isimleriyle seslenenler var bu makalede ailenin saygının ve aile içindeki huzurdan bahsetmesi çok güzel olmuş açıkçası betimleme yaparak okudum ellerinize emeklerinize sağlık
YanıtlaSilBayramlıklar alınırdı. Kıymetliydi. Çünkü miktarı azdı. Emegı fazlaydı. Aile olmak birleşmekti. Hatırlatıcı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık:)
YanıtlaSilellerinize sağlık çok güzel bir yazı
YanıtlaSilemeğinize sağlık
YanıtlaSilnekadar güzel bir yazı
YanıtlaSilçok güzel bir yazı
YanıtlaSilresmen duygularıma tercume oldu
YanıtlaSileski zamanlara özlemimi depreştiren bir yazı daha emeğinize sağlık
YanıtlaSilher bir satırı emek kokuyor gerçekten
YanıtlaSilEllerinize sağlık gerçekten
YanıtlaSilEskilere gittim ne guzel bir yazi emeginize sağlık kaleminize sağlık
YanıtlaSilNe kadar yürekten bir yazı
YanıtlaSil💐
YanıtlaSilO döneme şahitlik ettiğim için çok mutluyum keşke o aile sıcaklığına geri donsek elinize sağlık
YanıtlaSilO günlere şahit olduğum için çok sansliyim bir geriye gittim elinize saglik
YanıtlaSil
YanıtlaSilAile olmak, ihtiyaç gidermek
İnce bir detay.💫
Teşekkürler
Kendim ihtiyaç gidermeyi öğrenmeden çocuklarımdan aile kavramını anlamalarını beklememem gerekiyor sanırım.😅💕
YanıtlaSil💐
YanıtlaSilBir otobuse binip gecmise yolculuk bileti almak gibi biseydi yaziniz, emeginize saglik.🌻
YanıtlaSilsıcacık bir yuva ☺️
YanıtlaSilOkurken yaşadım.. tesekkürler..
YanıtlaSilSobanın etrafında dolaşmanın tadını bilenler farklı okuduk bu yazıyı…
YanıtlaSil💕🌹
YanıtlaSilAilede farklı insanlar ortak amaç için birleşirler. Cem cami cuma cemiyet cemaat hep birleşmek ile alakalı kelimeler. birleşen bir olandan üstündür. Ama insanlar hep bir olmaya çalışıyor.
YanıtlaSilElinize sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum
YanıtlaSil