SINAV


SINAV

Ali, Ortaokul'un son sınıfında, gireceği sınavın telaşında bir çocuktu. Arkadaşları tarafından sevilen, öğretmenlerinin takdir ettiği bir öğrenciydi.

Ali gibi ailesi de, yakında ülke çapında yapılacak olan sınav için hazırlanıyordu. Annesi ve babası durumun öneminin farkındaydı. Tekrarı olmayan bu sınava göre plan yapıyorlardı. Çok mecbur kalmadıkça misafir kabul etmiyor, önceliği hep Ali’nin sınavına veriyorlardı. Hatta babaannesi köyden gelmek istemiş, Ali’nin sınavı sebebiyle onu bile sınavdan sonra için davet etmişlerdi.

Ali, babaannesini çok severdi. “Oğul, asıl sınav hayat sınavı, sen onu kazanmaya bak. Sen azimle bu sınava çalış” derdi… Ali’nin kulaklarında çınlıyordu babaannesinin sesi… Ali’yi en çok o anlardı… Keşke yanında olsaydı. Bu durum, Ali üzerindeki baskıyı artırıyordu.


Peki neden bu kadar önemliydi bu sınav?

Bu sınavın tekrarı yoktu. Sekiz yıllık eğitim hayatının birikimi bu sınavla sonuç bulacaktı. En önemlisi, gelecek hayatı için en önemli aşama bu sınavın sonucundaydı. Komşu teyzeleri annesine: “Sen de çok abartıyorsun ne var yani? Küçücük çocuk sınava girse ne olur, girmese ne olur? Kazansa ne olur, kazanmasa ne olur?” diyorlardı.

Aslında annesinin kaygısı hiçbir zaman anlaşılmıyordu. Annesinin kaygısı Ali'nin iyi bir meslek sahibi olması değildi. Çok iyi okullarda okuması da değildi. İlerleyen yaşlarında onun gibi amaçları doğrultusunda hedefleri olan insanların arasında olmasıydı… Aslında ailesi için bu sınavın amacı sakındırmaydı. Çünkü insan bir şeyden yaklaşmayarak sakınabilir. İnsanın bu hayatta yaklaştığı şeyler hayatını belirler. Ali, kendisi gibi derse yaklaşarak hayata atılmış kişiler içinde bulundukça mutlu ve başarılı olabilirdi.

Annesi Ayşe Hanım da bunun bilincindeydi. Elde edeceği sonuçla ilgilenmiyordu. Oğlunun, kendisi gibi onu dersten alıkoyacak şeylerden uzak duran arkadaşları ile birlikte olmasını istiyordu. Bunun için dikkatini dağıtacak şeylerden uzak durması gerekiyordu.

Ali’nin annesi haklıydı elbette… Ancak O da bir yerde yanılmıştı.

Her şey kıvamında olmalıdır.

Hayatın kendisi denge üzerine kurulmuşken, insan neden aşırılığa yaklaşır ki…

Peki insanın hayatındaki yaklaşmalar ve uzaklaşmalar nasıl olmalı?


*** 


Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur.

İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.

"Kim Kimdirile başlayan, "İlişkilerde Ustalıkve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

 

***

 

"Milyarlarca insan içinde,

'bir’ kişinin ne önemli olabilir ki?

Bunun cevabını, o 'bir' kişiye sorun!"

Yahya Hamurcu

Yorumlar

  1. Hayatın kendisi bir sınavken ufak tefek sınavları ne kadar çok kendimize yük ediyoruz Ali'nin babaannesi ne kadar da haklı

    YanıtlaSil
  2. Kıvam ne kadar önemli ... Her konuda kıvam... İnsan çorba yaparken kıvamı tutturmak için biraz un biraz su arasında gidip geliyor. Bir çorbada geçerli olan kıvam hayatın içinde de geçerli. Annesinin kaçırdığı yer burası...

    YanıtlaSil
  3. Evet çok iyi bir insansın... Ama iyi olmak yetmez. Kötü olanlardan da uzak durmak lazım... Yoksa bir tane çürük domates bütün kasayı bozar.

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel bir yazı olmuş teşekkürler... İşte böyle anneler bazen aşırı gidiyor...

    YanıtlaSil
  5. Her şey dengede güzel. Dengeden çıkan her şey sahibine yük. İlişkilerin dengesiyle alakalı düşündüren bir yazı olmuş...

    YanıtlaSil
  6. Hayatta en zor şeylerden biri kıvamı tutturmak. O kıvam olduğu zaman hayat lezzetli olmaya başlıyor. Kıvamı kaçırıp aşırılığa gitmemek önemli

    YanıtlaSil
  7. "Peki insanın hayatındaki yaklaşmalar ve uzaklaşmalar nasıl olmalı?"
    Evet nasıl olmalı? :))
    Merak ettim... 🤍 Kaleminize yüreğinize sağlık... Meraklıa okudum, keyifle okudum... Tebrikler 🤍

    YanıtlaSil
  8. Her şey kıvamında olmalıdır.
    Kaleminize sağlık ne güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  9. Emeğinize Sağlık...

    YanıtlaSil
  10. Emeğinize Sağlık

    YanıtlaSil
  11. Teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  12. Teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  13. Yaklaşmalar ve uzaklaşmalar 🥀

    YanıtlaSil
  14. Niyetlerine göre kazanılan hayat sınavında herkese başarılar dilerim

    YanıtlaSil
  15. Teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder